Boodschappen doen zonder verpakkingen
Je ziet het pas als je erbij stilstaat. Wat is het eigenlijk raar dat veel boodschappen in een (plastic) verpakking zitten! Ga maar eens na: je gaat naar de supermarkt, pakt een aantal appels, stopt ze in een plastic zak, neemt ze mee naar huis, waar je de plastic zak er weer afhaalt om de appels in de fruitschaal te stoppen. Het plastic zakje gaat in de afvalbak, die later in de grote kliko gaat, die je aan de weg moet zetten en weer moet ophalen. Stel nou dat je al die handelingen niet zou doen. Dan koop je appels en leg je ze thuis in de fruitschaal. Punt. Je hebt jezelf veel moeite bespaard en het milieu een grote dienst bewezen.
Ok, appels zitten in de supermarkt niet in plastic. Dus die keuze is makkelijk gemaakt. Maar al die andere boodschappen dan? 100 procent verpakkingsarm boodschappen doen lijkt soms heel ver weg. Maar met een aantal simpele stappen kun je werken aan minder afval en verpakkingen. Boodschappen doen zonder verpakking. Het kan en het is makkelijker dan je denkt.
Stappenplan Boodschappen doen zonder verpakkingen
Stap 1. Geen spullen in een zakje stoppen als ze er niet in zitten. Denk aan fruit, groenten of brood. Als het niet los in je boodschappentas kan, neem dan wat extra tassen en zakjes mee van huis.
Stap 2. Als je kunt kiezen: kies voor de producten zonder verpakking. Neem de losse aardappelen, spruitjes, worst en croissants in plaats van de voorverpakte.
Stap 3. Nu wordt het iets uitdagender. Als de producten die je wilt hebben, niet onverpakt te koop zijn in je supermarkt, koop ze dan ergens anders. Kijk eens goed naar de markt: daar ligt bijna alles los in de kraam en zie je veel boodschappen zonder plastic verpakkingen.
Maar ook bij de boerenlandwinkel of de kraam langs de weg kun je vaak zonder verpakking kopen, of in een statiegeld-verpakking.
stap 4. Zoek zelf een alternatief voor boodschappen in plastic en maak maaltijden met boodschappen zonder plastic verpakkingen. Soep zelf maken met de basis-ingrediënten in plaats van soep uit een blik. Sandwichspread van losse groenten en eigen gemaakte mayonaise. Bonus: zelf maken is vaak veel goedkoper.
Verpakkingsarm boodschappen doen. Je leeft met dit stappenplan misschien niet zonder afval, maar je bent al een stuk op weg! Wie weet krijg je er gaandeweg zoveel plezier in dat boodschappen doen zonder verpakking echt een sport wordt.