6x goede voornemens die samen optellen tot een duurzame leefstijl
Duurzaam leven lijkt misschien ver weg, maar een grote verandering begint altijd met een kleine stap. Heb je geen idee waar je kan beginnen? Wij zetten 6 goede voornemens op een rijtje die samen optellen tot een duurzame leefstijl.
Waarschijnlijk ben je wel bewust van de klimaatcrisis. De zee ligt vol met plastic, de bosbranden vliegen ons om de oren, de ijskappen smelten en complete diersoorten sterven uit. Kortom, we mogen met z’n allen wel wat liever zijn voor de aarde als we er nog generaties lang gebruik van willen maken. Met deze 6 goede voornemens kom je al een heel eind om jouw steentje bij te dragen.
Alle kleine beetjes helpen
De klimaatcrisis is zo’n groot probleem, dat je er misschien wel moedeloos van wordt. Het heeft natuurlijk al vele jaren voeten in de aarde en is niet begonnen bij jou. Daarom lijkt het misschien alsof je in je eentje geen invloed kan uitoefenen. Toch is niets minder waar. Door zelf het goede voorbeeld te geven, inspireer je ook anderen. Eigenlijk werkt duurzaam leven als een olievlek, ook al proberen we die juist te vermijden (pun intended). Als we elkaar inspireren en allemaal kleine veranderingen maken, kunnen we de gevolgen van de klimaatcrisis nog terugdraaien. Begin daarom met deze goede voornemens:
- Word veganistisch (voor een maand)
- Koop tweedehands
- Recycle kleding
- Kweek je eigen eten
- Geen plastic tasjes
- Koop klimaatneutrale producten
1. Daag jezelf uit met een vegan maand
Dierlijke producten vermijden is een hele effectieve manier om het milieu te ontlasten. Zo produceert het houden van koeien een hoop CO2 uitstoot en kost het stukje vlees op je bord makkelijk een paar duizend liters water. Dit alles gebeurt meestal niet op een diervriendelijke manier, wat ook een goede reden is om dierlijke producten (af en toe) te vermijden. Je hoeft niet per se vlees, kaas en yoghurt voor altijd te vermijden om een impact te maken. Probeer te minderen met deze producten of daag jezelf zo nu en dan uit tot een veganistische maand. Maak het leuk door hier een persoonlijke challenge van te maken en haal plezier uit alle alternatieve die je kan bedenken voor dierlijke producten. Zo zul je merken dat er ook een wereld bestaat buiten kaas. Misschien is dat moeilijk te geloven, maar daarom is het juist zo leuk om dit af en toe te ondervinden.
2. Koop tweedehands
Probeer zoveel mogelijk tweedehands te kopen, want massaproductie is een grote oorzaak van de klimaatcrisis. In het rijke westen zijn we tegenwoordig gewend om alles nieuw te kopen en weg te gooien wanneer het niet meer bevalt of een mankement heeft. Doorbreek dit patroon door zoveel mogelijk tweedehands te kopen, van meubels en kleding tot aan apparatuur. Wat de een niet meer nodig heeft, is misschien precies wat jij zoekt. Waarschijnlijk nog voor een klein prijsje ook, dus zo ga je niet alleen duurzaam om met de aarde, maar ook met je portemonnee. Win, win!
3. Recycle kleding
In het verlengde van het vorige punt, ligt natuurlijk je eigen kleding recyclen. Breng een item dat kapot is of niet meer past liever naar de kledingmaker dan het gelijk te vervangen voor iets nieuws. Ben je er toch écht op uitgekeken? Zet het dan te koop op een tweedehands kleding website als Vinted. Ook duurzaam: hou een kledingruilfeestje met je vrienden. Zo maak je elkaar én jezelf blij zonder dat het de aarde of jou iets hoeft te kosten.
4. Kweek je eigen eten
In ons koude kikkerlandje wordt het lastig om al je voedsel zelf te kweken. Tropische vruchten als mango en ananas gaan waarschijnlijk niet lukken. Appels, frambozen, tomaten en verse kruiden moeten daarentegen prima kunnen. Als je een mooie tuin hebt, is dit een goede manier om het milieu te ontlasten én biologische groenten en fruit te eten.
5. Zeg plastic tasjes nu écht vaarwel
Plastic tasjes zijn natuurlijk al een hele tijd uit den boze. De meeste mensen hebben dan ook wel een (opvouwbare) boodschappentas tijdens het winkelen. Ook zijn een heleboel (kleding)winkels al overgestapt naar papieren varianten. Toch maken veel mensen zich nog wel eens schuldig aan een slechte voorbereiding, bijvoorbeeld tijdens een onverwacht bezoekjes aan de supermarkt, waardoor ze stiekem toch een plastic tasje aanschaffen. Elk plastic tasje is er één te veel. Maak daarom voor eens en altijd de afspraak met jezelf dat je nooit meer plastic tasjes koopt. Dit betekent dat je desnoods een herbruikbare boodschappentas koopt bij de supermarkt, je boodschappen in een doosje doet of huiswaarts keert. Dit geldt trouwens ook voor de plastic zakjes bij de broodafdeling. Nee is nee, als het in een plastic tasje moet, koop je het desnoods niet meer. Beloofd?
6. Vervang producten voor een duurzame variant
Een verandering die niet veel moeite zal kosten, maar wel veel verschil maakt, is het kopen van klimaatneutrale producten. Zeg je chemische, bevuilende gezichtsverzorging, shampoo en schoonmaakmiddelen vaarwel en ga op zoek naar een duurzame vervanging. Tegenwoordig zijn er genoeg merken die werken met natuurlijke ingrediënten die niet schadelijk zijn voor het milieu. Voor een heleboel producten geldt overigens dat een natuurlijk product net zo goed werkt. Denkt aan honing en natuurlijke oliën als gezichtsmasker en azijn met citroensap als schoonmaakmiddel. Als je even wat tijd steekt in research doen naar de alternatieve, zul je deze verandering moeiteloos volhouden.
Natuurlijk zijn er nog een heleboel andere manieren om duurzamer te leven. Kan jij er nog een paar bedenken?