Zo creëer je een groene tuin!
Nederland heeft enorm veel achtertuinen. Waar we voor een korte tijd de trend zagen dat mensen die tuinen compleet gingen betegelen is die trend gelukkig overgewaaid. Ten eerste is zo’n betegelde tuin geen gezellige plek, wordt het er veel warmer dan in een groene tuin en kan er geen leven zijn. Van de andere kant: als we allemaal ons best zouden doen om onze tuinen groener te maken, zouden we echt iets kunnen doen om de natuur te helpen en om onze koolstofemissies te verlagen. Daarnaast voelt een groene tuin veel fijner aan om in te zitten. En dus kijken we in deze blog naar manieren om die achtertuin groener te maken. Dit kan door elementen aan de tuin toe te voegen die deze groener laten lijken zoals tuinposters, of om de tuin duurzamer te maken. Lees snel verder voor onze tips!
Tuinieren niet alleen goed voor de planeet, het is wetenschappelijk bewezen dat het ook goed is voor je gezondheid en welzijn. Terug naar de natuur is een overwinning in alle opzichten, maar als jij een kleine tuin hebt met bijvoorbeeld een grote muur, kan het creëren van een groene tuin wat moeilijker zijn. Gelukkig zijn er opties als het laten maken van een tuinposter. Deze zijn te vinden in bestaande designs, maar je kunt ook eigen designs gebruiken… en zo wordt die grijze muur alsnog een groene oase.
Zeg nee tegen kunstgras
Kunstgras is een no-go. Het tast de gezondheid van de bodem aan en berooft vitale bestuivers, regenwormen en insecten van een huis. De ecologische voetafdruk is ook torenhoog, omdat plastic wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Bovendien legt een nep gazon geen koolstofemissies vast en slaat deze niet op zoals gras gazons of echte planten in aarde dat wel doen. Probeer ook bestrating in de tuin te vermijden. Groene tuinen verminderen overstromingen, slaan koolstof op, bieden onderdak aan bijen en andere essentiële insecten, houden steden koel in de zomer en helpen ons allemaal om ons gelukkiger te voelen.
Houd je tuin vrij van chemicaliën
Probeer kunstmest en bestrijdingsmiddelen te vermijden. Bij natuurlijke ecosystemen draait alles om balans. Het introduceren van gifstoffen schaadt veel meer dan het onkruid of ongedierte waarop je je richt. Voor meststoffen kun je je eigen compost maken. Je kunt ook biologische meststoffen kopen. Als het gaat om het op natuurlijke wijze verwijderen van ongedierte en het beheersen van plantenziekten, kun je online veel advies vinden.
Maak een moestuin
Je kunt geld besparen als je zelf groenten kweekt. Het is een geweldig project om met kinderen te doen. Begin met een enkele container. Om erachter te komen welke zaden wanneer geplant kunnen worden, kun je online alle informatie vinden die nodig is. Ook kun je daar makkelijk tips vinden over hoe je voedsel kunt verbouwen met minder tijd en ruimte.
Stimuleer dieren en insecten in het wild
Insecten zijn essentieel voor de gezondheid van de tuin. Vooral bijen hebben onze hulp nodig. Creëer huizen voor ze met insecten- en bijenhotels. Je kunt ook een wormenbak maken, want meer wormen betekent een betere grond. Zet wat water neer voor vogels en insecten om te drinken, vooral in de zomermaanden.
Zorg ervoor dat je meubels duurzaam zijn
Zoals altijd, als je huidige tuinmeubelen nog bruikbaar zijn, is het het meest milieuvriendelijke wat je kunt doen om ze te blijven gebruiken. We hebben de slechte gewoonte om dingen weg te gooien die nog perfect zijn, alleen maar omdat we een nieuwere versie willen. Het is een gewoonte die we moeten proberen los te laten. Als je bestaande meubels versleten zijn, probeer ze dan te vervangen door iets duurzaams dat niet eeuwenlang op de vuilnisbelt blijft liggen. De beste opties qua materialen zijn FSC-gecertificeerd hout. Teruggewonnen hout is een andere goede keuze en kan een echte ambachtelijke, handgemaakte uitstraling geven.