fairtrade versus fairchain
Duurzaam leven Rogier  

Wat is nu precies het verschil tussen Fairchain en fairtrade?

Wat is nu precies het verschil tussen Fairchain en fairtrade?

Het Fairtrade keurmerk ken je misschien wel. Die term is inmiddels aardig ingeburgerd. Je hoort tegenwoordig steeds vaker ook de term fairchain voorbij komen, maar wat is dat nu precies en wat is het verschil tussen fairtrade versus fairchain?

Fairtrade keurmerk

Het Fairtrade-label is een internationaal keurmerk dat erop gericht is de leef- en werkomstandigheden van boeren en arbeiders te verbeteren. Als je een product met dit keurmerk koopt, weet je dat de producten voldoen aan de strenge normen van het keurmerk en de boeren een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun producten en de arbeidsomstandigheden bij de totstandkoming van het product ook voldoen aan de normen. Fairtrade is trouwens wel wat anders dan biologisch. Biologisch zegt iets over de milieu-eisen, maar niet over de prijs die een boer voor zijn producten heeft gekregen.

Fairchain

Fairtrade is nog relatief simpel, maar fairchain is een stuk lastiger uit te leggen. Het is gericht op transparantie in de keten. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat de winst in de hele keten eerlijk verdeeld wordt. Digitaal wordt inzichtelijk gemaakt welke prijs de boer heeft gekregen voor bijvoorbeeld zijn koffie. De koffiehandelaar vult in ditzelfde bestand in wat de verkoopprijs was van de bonen aan de branderij. Net zolang tot de koffiebonen de hele keten door zijn en in de supermarkt liggen. De klant kan uiteindelijk via bijvoorbeeld een app zien welke weg de koffie heeft afgelegd.

fairchain

Fairtrade versus fairchain

Waar fairtrade zich richt op grondstoffen, zoals koffiebonen, richt fairchain zich op de hele keten, dus van koffieboon, tot het branden van de koffie en de verkoop. De marges zijn verderop in het productieproces veel groter. Fairchain zorgt voor dit inzicht en dat kan tot meer resultaat leiden, omdat de marges groter zijn. Fairchain is nog in ontwikkeling en er zijn nog wel wat hindernissen die overwonnen moeten worden. Boeren in ontwikkelingslanden moeten bijvoorbeeld toegang krijgen tot de digitale wereld en een foutje in de invoer van prijzen is snel gemaakt, waardoor de informatie in het systeem niet meer klopt. Een veelbelovende ontwikkeling is het wel.