Voor eens en altijd antwoord op de vraag: Is soja een duurzame vleesvervanger?
Minder vlees eten is een goede stap om duurzamer te leven. Vlees- en zuiververvangers zijn een goede manier om alles te blijven eten wat je lekker vindt. Maar wat is nou een goede vervanger? Misschien heb je wel eens gehoord dat soja niet verantwoord is. Daarom beantwoorden we voor eens en altijd deze vraag!
Een lekkere burger van soja of een schuimlaag van soja op je cappuccino. Als je dierlijke producten wil vervangen door plantaardige varianten, is de stap naar soja makkelijk gezet. Dit lijkt een goede keuze, maar toch zijn er veel mensen die zeggen dat soja ook een slechte invloed heeft op het milieu. Dat blijkt gelukkig wel mee te vallen. Wij leggen het je uit!
Natuurgebieden verschijnen massaal
Omdat we massaal soja zijn gaan eten, moet er aan deze vraag voldoen worden. Daarom verdwijnen bossen, savanne en weidegrond op grote schaal om plaats te maken voor landbouwgrond. Het oppervlakte dat gebruikt wordt om soja te telen is zelfs verdrievoudigd. In totaal hebben we het over een oppervlak dat maar liefst 13 keer zo groot is als ons koude kikkerlandje. Vooral Zuid-Amerika, waar de meeste soja vandaan komt, lijdt hieronder, want de verdwijning van deze natuurgebieden is natuurlijk niet goed voor het milieu.
Gevolgen voor het klimaat
Welk gevolg heeft het kappen van deze natuurgebieden dan voor het milieu? Op de eerste plaats verdwijnt de natuurlijke leefomgeving van een heleboel diersoorten hierdoor. Daarnaast versnelt het kappen van de bossen ook de opwarming van het klimaat. Bomen slaan namelijk een hoop CO2 op en door het kappen van de bossen komt deze CO2 in de lucht terecht. Dit geldt ook voor de CO2 rijke grond die geploegd wordt voor sojaplantages. Ook de biodiversiteit krijgt een klap door de veelvoudige aanleg van sojaplantages die een grote diversiteit aan planten doen verdwijnen voor het verbouwing van één plant. Al met al geen goede resultaten. Waarom zeggen we dan toch dat de ecologische gevolgen meevallen?
Vleesproductie blijft de boosdoener
Wanneer je alle gevolgen leeft, zal je waarschijnlijk geneigd zijn om de sojamelk in het vervolg te laten staan. Toch is het gebruik van soja door vegetariërs of flexitariërs is niet het grote probleem. Het klopt dat overmatige verbouwing van soja een probleem levert voor het milieu. Echter wordt de meeste sojaproductie alsnog gebruikt voor de vleesproductie, omdat soja gebruikt wordt voor veevoer. In Nederland wordt zelfs 90% van de soja gebruikt als veevoer, waardoor de meeste soja wordt geconsumeerd via dierlijke producten. Daarnaast wordt de meeste soja die direct geconsumeerd wordt, dus niet via dierlijke producten, wél duurzaam gewonnen. Vaak wordt deze soja verbouwd in Europa of Canada op een verantwoorde manier.
Red de wereld, eet soja
De conclusie is dus dat direct soja eten helemaal niet zo’n probleem is. Veruit de grootste schade komt door goedkoop produceerde soja die bestemd is voor veevoer. Laat daarom dat stukje vlees of glaasje melk staan en vervang dit met alle hartenlust voor een soja-variant!