minimalisme uitdaging
Duurzaam leven Rogier  

De minimalisme challenge: doe je mee?

We leven in een consumptiemaatschappij en hebben aan spullen geen gebrek. Waar we onze kleren vroeger droegen tot ze kapot waren, kopen we tegenwoordig maandelijkse een nieuwe garderobe om bij de trends te blijven. Waar we kapotte spullen vroeger lieten repareren, bestellen we tegenwoordig gewoon een nieuwe variant die de volgende dag al in huis is. Soms hartstikke handig, maar niet zo duurzaam. Tijd om dit patroon te doorbreken! Doe je mee aan de minimalisme challenge?

Minimalisme betekent met zo weinig mogelijk middelen een doel bereiken en deze term is toe te passen op allerlei facetten van het leven, zoals interieur en kunst. Tegenwoordig is het ook een steeds populairder wordende levensstijl om duurzaamheid te stimuleren. Een tegengeluid naar de consumptiemaatschappij waar we in leven. Less is more is het motto. De meest gangbare interpretaties zijn leven in minder ruimte met minder spullen. Zo gaan sommige mensen voor capsule garderobes, leven anderen in een tiny house of doen mensen zo veel mogelijk spullen de deur uit om alleen nog broodnodige spullen aan te schaffen. Deze levensstijl toe passen kan een grote verandering zijn. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan deze challenge een goede start zijn. Doe je mee?

minimalisme challenge

Zo werkt het 

Het doel van de minimalisme challenge is om een maand lang elke dag steeds meer spullen weg te doen. Op dag één doe je één ding weg en op dag twee doe je twee dingen weg, tot je op dag 30 wel 30 dingen weg doet. Deze spullen geef je weg aan vrienden, recycle je, breng je naar de kringloop of doneer je aan een goed doel. Het is natuurlijk niet duurzaam om deze spullen zomaar weg te gooien, dus zorg dat deze een mooi plekje krijgen. Aan het einde van de maand heb je wel 465 spullen weggedaan. Het resultaat? Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd en waarschijnlijk een hele andere kijk op welke spullen je eigenlijk écht nodig hebt om een gelukkig leven te leiden. 

opruimen

Tips om de challenge te halen

Het klinkt misschien onmogelijk om 465 spullen weg te gooien, maar de kans is groot dat het helemaal niet zo veel blijkt te zijn als het klinkt. De meeste mensen hebben een zolder of dozen vol met ‘wie weet ooit’-spullen en impulsieve aankopen. Begin bij de spullen die geen pijn doen, tot je de smaak te pakken krijgt. Vraag jezelf, geheel geïnspireerd door opruimgoeroe Marie Kondo, bij elk ding af of het je geluk brengt. Zo niet: rouw dan niet te lang en geef het een andere bestemming. Kostbare spullen kun je verkopen op marktplaats, boeken die je al gelezen hebt kun je in een minibieb op straat kwijt en kleren kunnen een tweede leven krijgen bij de kringloop. Twijfel niet te lang en doe dingen waar je al lange tijd niet aan gedacht hebt gewoon weg. Door andere mensen blij te maken met spullen die jij nooit gebruikt en alleen maar ruimte innemen, ga je vanzelf de lol inzien van deze challenge. Zijn er spullen waar je toch een beetje over twijfelt? Stop dingen die je potentieel wil wegdoen dan alvast samen in een doos en zet deze tijdelijk op een verre plek, zoals de schuur of bij een vriend thuis. Als je er al die tijd niet aan gedacht hebt, weet je dat je het met een gerust hart kan wegbrengen. Je mist het toch niet.

grote schoonmaak

Dit krijg je ervoor terugEen challenge zou natuurlijk geen challenge zijn als het niet een beetje pijn zou doen. Daarom moet je er niet te veel van schrikken als je het af en toe een beetje lastig vindt. Het levert je namelijk uiteindelijk een heleboel op. Naast een opgeruimd huis en wellicht een zakcentje door de verkoop van jouw spullen, krijg je er namelijk een hoop bewustzijn voor terug. Al dat ontspullen doet je anders kijken naar je consumptiegedrag. Waarschijnlijk zal je verstelt staan van de hoeveelheid spullen in je bezit die je eigenlijk niet nodig hebt. In het vervolg zal je dan ook twee keer nadenken voor je iets nieuws aanschaft. Het zou namelijk ontzettend zonde zijn om al jouw zorgvuldig leeg gemaakte kasten weer te vullen met allerlei spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Daardoor kan je vaarwel zeggen tegen geld verspillende impulsaankopen. Goed voor het milieu én goed voor je portemonnee. En heb je vóór het eind van de maand al het einde van jouw challenge bereikt? Geef jezelf dan een schouderklopje, want uiteindelijk gaat het niet om het totaal aantal spullen dat je weg doet. Als je een eerste stap in een minimalistisch en duurzamer leven hebt gezet, mag je heel trots zijn op het resultaat!