Je keuken duurzaam verbouwen doe je zo!
Bij het verbouwen van je keuken zijn er tegenwoordig veel zaken om rekening mee te houden, in ieder geval meer dan vroeger. Zo zit onze keuken tegenwoordig vol met technologie, kun je kiezen voor allerlei materialen, of juist de bekende houten keuken, kan het zijn dat je binnen een bepaalde tijd geen gas meer ontvangt of dat je je je keuken graag verduurzaamt. Dit laatste is niet alleen winstgevend voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hieronder enkele tips als je je keuken duurzaam wil verbouwen.
Milieuvriendelijke kranen
Bijna alle nieuwe kranen voor de keuken (en ook voor de badkamer) zijn standaard voorzien van zogenaamde ‘volumebegrenzers’ die speciaal zijn ontwikkeld voor de besparing van, vooral warm, water. Dat maakt een dergelijke kraan een duurzame keuze. Bij het ontwerpen van een nieuwe keuken zullen de close-in boiler en combi-kokendwaterkraan als optie langs komen. Ze werken op elektriciteit, en passen in die zin bij aardgasvrij wonen. Maar ze zijn niet energiezuinig en leiden met de huidige grijs-groene stroom in Nederland tot meer uitstoot van CO2 dan warm water uit een hr-ketel, in combinatie met kokend water uit de waterkoker of fluitketel.
Bij een goed geïsoleerde combi-kokendwaterkraan is het verschil met een hr-ketel klein. Je zou kunnen kiezen voor een goed geïsoleerde combi-kokendwaterkraan, wetende dat de komende jaren de stroom in Nederland duurzamer wordt. Zo zet je toch een stap richting aardgasvrij wonen. Een andere keuze is een zonneboiler voor warm water, en een waterkoker voor snel kokend water. Zoek bij het ontwerpen van de nieuwe keuken altijd naar de kortste route van de keukenkraan naar het toestel voor het warmwater. Een korte leiding beperkt het energieverlies, én zorgt dat het water sneller warm is.
De verwarming in de keuken
Of je bij een nieuwe keuken ook meteen een nieuw verwarmingstoestel nodig hebt, is de vraag. Maar je kunt wel al rekening houden met de komst van verwarming met lagere temperaturen dan de hr-ketel op gas nu levert. Overweeg het aanleggen van vloer- of wandverwarming, of van een lage temperatuur radiator. Ben je toe aan een nieuw verwarmingstoestel, oriënteer je dan eens op warmtepompen, al dan niet in combinatie met het gebruik van een zonneboiler.
Grote kans dat de meesten van ons over 15 jaar op inductie koken
Meer dan de helft van de mensen kiest bij een nieuwe kookplaat voor inductie. Niet per se omdat gas heeft nu eenmaal zijn langste tijd gehad. Een inductiekookplaat ziet er strak uit en is makkelijk schoon te maken. De kookplaat geeft snel warmte, maar wordt zelf niet zo heet. Een inductiekookplaat is de zuinigste keuze als het om elektrisch koken gaat. Gas- en inductiekookplaten ontlopen elkaar nu nog nauwelijks op CO2-uitstoot. Als de stroom duurzamer wordt, wint de inductiekookplaat het wel van het gas. Voor het aansluiten van een inductiekookplaat moet er een extra stroomdraad naar de keuken komen en meestal ook extra groepen in de meterkast.
Verzwaren van jouw aansluiting op het elektriciteitsnetwerk
Ook moet jouw aansluiting op het elektriciteitsnet misschien worden verzwaard. Als er aanpassingen in de meterkast nodig zijn, denk dan meteen na over een extra groep en stroomdraad voor zonnepanelen en warmtepomp.Wil je toch nog een tijdje de gas kookplaat uit je oude keuken gebruiken: leg dan wel meteen een leiding aan voor de aansluiting van een inductiekookplaat. Dat voorkomt dat je later moet gaan breken in je pas aangelegde nieuwe keuken als je toch wil overstappen op inductie.
Ventilatie en afzuigkap
Ventileren in de keuken is belangrijk tegen vocht, verbrandingsgassen en kookluchtjes. Een afzuigkap boven de kookplaat werkt het beste hiervoor. Kies als het kan voor een afzuigkap die de lucht naar buiten blaast, want die zijn veel effectiever dan recirculatiekappen… vooral in het schoon houden van de lucht. Bovendien wordt dan ook meteen het vocht afgevoerd.
Motorloze afzuigkap
In een appartement met een mechanisch afzuigsysteem heb je meestal een motorloze afzuigkap nodig. Vaak worden afvoerkanalen met andere woningen in een appartementengebouw gedeeld. Een afzuigkap met motor kan zo’n systeem ontregelen, waardoor buren met elkaars luchtjes te maken krijgen. Overleg in geval van twijfel eerst met een deskundige. Om verspreiding van vocht in de woning te voorkomen heeft een aparte keuken met goede ventilatievoorzieningen de voorkeur boven een open keuken. Een raam in de keuken dat open kan, is handig om ook zonder afzuigkap aan te kunnen luchten.
Verlichting door middel van led
Door in je plan voor de nieuwe keuken de juiste lampen op de juiste plekken te kiezen, kun je met minder lampen, en dus minder energie, beter licht in huis krijgen. Uiteraard zijn ledlampen de energiezuinigste keuze, ook in de keuken. Zorg dat de algemene verlichting en werkverlichting boven het aanrecht afzonderlijk aan kunnen, zodat niet altijd alles aan hoeft te staan, zodat je ook op die manier op stroom kunt bezuinigen.