Duurzaam wonen begint in de badkamer
De badkamer is een ruimte die elke dag zeer intensief wordt gebruikt. Hier maak je je klaar om de dag te beginnen en sluit je ook de dag weer af. Daarnaast is het de plek om heerlijk tot rust te komen. Even een snelle douche of een lang bad en je kunt er weer tegenaan. Klaar voor de uitdagingen van de volgende dag. Het intensieve gebruik heeft echter ook een keerzijde. Dit is de ruimte waar de verlichting vaak onnodig lang brandt en waar veel water verspilt wordt. De badkamer is een grootverbruiker van energie. Duurzaam wonen begint dan ook vaak in de badkamer. Als je de milieu impact van je woning en de energiekosten drastisch wilt verlagen is het belangrijk om de badkamer flink aan te pakken. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel.
Kies voor de juiste verlichting
Het zal waarschijnlijk niet als eerste in je opkomen, toch is het wel belangrijk om over na te denken: het kiezen van de juiste verlichting voor in de badkamer. Vaak maken mensen gebruik van verlichting die eigenlijk niet geschikt is voor een vochtige ruimte. Naast dat dit zeer gevaarlijke situaties op kan leveren, zien we ook dat de lampen hierdoor over een veel kortere levensduur beschikken. Dat is geen goed nieuws voor het milieu. Daarom is het belangrijk dat je altijd kiest voor lampen die geschikt zijn voor de badkamer. Daarnaast kun je kiezen voor zeer energiezuinige en duurzame lampen. Zo bespaar je ook nog eens op de energiekosten. Met LED spots voor de badkamer ben je klaar voor een duurzame start van het nieuwe jaar.
Neem een douche in plaats van een bad
Hebben jullie enkel een bad in de badkamer staan? Dan verspil je doorgaans veel meer water dan in badkamers die uitgerust zijn met het douche. Natuurlijk is dit ook wel logisch. Als je een bad neemt wil je uiteraard wel dat deze goed gevuld is, daar is echter wel veel water voor nodig. Veel meer water dan je zou verbruiken bij een douchebeurt. Daarom raden wij aan om een douche boven het bad te verkiezen. Vind je het af en toe toch heerlijk om lekker te badderen? Schaf dan een bad douche combinatie aan en verlaag het aantal keren badderen naar slechts 1x per week.
Schaf een waterbesparende douchekop aan
De kleine veranderingen in de badkamer kunnen soms grootse effecten hebben. Je hoeft echt niet de gehele badkamer te verbouwen om duurzamer te leven. Dit is immers een grote kostenpost en zeker niet iedereen beschikt over die financiële ruimte. Daarom is het belangrijk om eerst naar de kleine en relatief goedkope aanpassingen op zoek te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een waterbesparende douchekop. Hiermee verlies je geen comfort, maar bespaar je wel een heleboel water door de grotere weerstand. Gemiddeld bespaar je maar liefst 3,7 liter water per douchebeurt dankzij een waterbesparende douchekop. Zo bespaar je eenvoudig en snel en geniet je binnen mum van tijd van een verduurzaamde badkamer!