Duurzaamheid in je tuin
Duurzaamheid is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven, dus ook niet bij je tuin. Met een duurzame tuin draag jij een steentje bij aan de verbetering van het milieu. Hoe maak je een duurzame tuin? In dit artikel lees je een aantal manieren om jouw tuin duurzamer te maken.
Betaal niet te veel
Duurzaamheid gaat vaak gepaard met hoge kosten, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Tegenwoordig zijn veel verantwoorde materialen beschikbaar in verschillende prijsklassen. Een voorbeeld van duurzaam materiaal is bamboe. Hij is veerkrachtig en sterker dan staal. De plant sterft niet af na het kappen en garandeert jaarlijkse bamboe productie. Dit materiaal is op meerdere manieren te gebruiken, bijvoorbeeld voor een tafel, tuinhuisjes of zitbank. Een andere optie is het hergebruik van materialen. Oude stoeptegels gebruiken voor het aanleggen van je terras bijvoorbeeld. Niemand weet dat jouw nieuwe terras gemaakt is van oude tegels. Hierdoor verminder je de kosten van de tuinaanleg en ben je duurzaam bezig.
Denk aan de dieren
Er zijn allerlei soorten dieren die regelmatig naar onze tuinen komen. Je levert een bijdrage aan hun voortbestaan door te denken aan een veiligere leefomgeving. Maak bijvoorbeeld een tuinontwerp waarin je een vijver plaatst. Kikkers voelen zich aangetrokken door water en helpen je met bepaalde ongedierte. De vogels gebruiken de vijver om te drinken en badderen. Gevallen bladeren en takken zorgen voor een veilige schuilplaats. Door hun leefomgeving te verbeteren, help je een belangrijke schakel van de natuur. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:
- Plant bloemen en planten voor vlinders en bijen
- Gebruik zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen
- Leg een vijver aan voor libellen
- Leg struiken en heesters aan voor kleine dieren en vogels
Kies voor duurzame planten
Het is misschien raar om na te denken over duurzame planten, want planten en bomen zijn toch goed voor de natuur? Dat is waar, maar sommige planten zijn duurzamer dan andere. Kies bijvoorbeeld voor planten die oorspronkelijk uit Nederland komen. Die zijn gewend aan het klimaat en grond waardoor ze minder snel last krijgen van bacteriën, schimmels en ongedierte. Met andere woorden, ze hebben een grotere kans om gezond te blijven. Ook is biodiversiteit een factor die meespeelt. Een eik bijvoorbeeld biedt plaats aan circa 300 organismen en een palm maar aan 1.
Gebruik natuurlijk onderhoud
Laat de natuur zijn gang gaan als het gaat om onderhoud. De tuin mag best wat rommeliger zijn door bijvoorbeeld gevallen bladeren. Zij beschermen de wortels en grond in de winter en houden het onkruid in het voorjaar tegen. Door daarin mee te gaan heb jij het voordeel dat er minder onderhoud nodig is. Daarmee bespaar je kosten en tijd. Soms is het nodig om een handje te helpen, maar gebruik daarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen. Deze chemische middelen beschadigen de grond waar jouw planten in staan. Er zijn allerlei alternatieven voor bestrijdingsmiddelen. Eén daarvan is het water waar je aardappelen in kookt. Het vocht dat overblijft bevat onkruidverdelgende toxinen die opkomende planten doden. Rabarberbladeren zijn een alternatief voor het verjagen van insecten. Week een aantal rabarber bladeren voor 24 uur in water. Filter daarna het mengsel en doe je het in een spuitfles. Hiermee besproei je de planten die last hebben van insecten. Zo zijn er nog veel meer, dus de chemische bestrijdingsmiddelen hoeven niet meer op het boodschappenlijstje.