Het effect van betaalde plastic tasjes
Verbod op plastic tasjes
Afgelopen tijd is er een verbod op gratis plastic tasjes ingevoerd. Vanaf nu zijn winkeliers verplicht geld te vragen voor plastic tasjes. Betaalde plastic tasjes moeten er voor gaan zorgen dat mensen minder tasjes weggooien en juist meer tasjes gaan hergebruiken. Het doel van het verbod is dus vooral om zwervend afval te verminderen in het milieu. Daarnaast zijn mensen steeds meer bezig met duurzaamheid in hun hoofd omdat ze niet telkens willen betalen voor een plastic tasje. Betaalde plastic tasjes hebben dus een positief effect zowel op het milieu als bij de mensen zelf.
Zwervende plastic tasjes
Steeds meer lijkt het aantal zwervende plastic tasjes op straat af te nemen. Dit is ook het geval. Waar eerst mensen bij iedere winkel een plastic tasje meekregen, nemen ze nu zelf een tas mee om hun producten in te doen. Of er daadwerkelijk een daling is van het aantal plastic tasjes, is moeilijk waar te nemen. Uit een onderzoek van Trouw bleek dat sommige winkels een daling van 50 procent tot 90 procent zagen, als het ging over de verkoop van plastic tasjes. Sommige winkeliers mogen wel gratis plastic tasjes meegeven. Dit is het geval bij situaties waarbij bijvoorbeeld het product hygiënisch moet worden verpakt of wanneer de verpakking voedselverspilling tegengaat.
Verbod op plastic tasjes
Sinds 1 januari is er dus een verbod op gratis plastic tasjes. Veel winkels verkopen daarom hun plastic tasjes tegen een klein bedrag. Dit bedrag is meestal variërend van 1 tot 10 cent. Omdat er voor de tasjes betaald moet worden, gaan mensen steeds meer tasjes hergebruiken. Het bewustzijn van de mens gaat dus vooruit qua duurzaamheid. Iedereen wil namelijk steeds meer bijdragen aan een beter milieu. Daarnaast is er dus ook het positieve effect dat er minder zwervend afval ligt op straat. Het is dus te concluderen dat het verbod zijn werk heeft gedaan.