Raamdecoratie gebruiken als isolatie
Onder raamdecoratie verstaan we alle producten die zowel intern als extern aan een raam kunnen worden bevestigd. Waar vroeger de meest voorkomende hiervan gordijnen en luxaflex waren, zien we tegenwoordig veel meer opties. Daarnaast zijn ze functioneler geworden en kun je bijvoorbeeld kiezen voor isolerende raamdecoratie. Lees snel verder als jij ook interesse hebt in dit type raamdecoratie.
Waarom energiezuinige raamdecoratie gebruiken?
Energiezuinige raamdecoratie is belangrijk voor zowel nieuwe als oudere woningen. Ongeveer 30% van de verwarmingsenergie van een huis gaat verloren via ramen. Isolerende raamdecoratie kan dit energieverlies tegengaan door de temperatuur te reguleren en de energierekening te verlagen. De exacte besparing is afhankelijk van het type raamdecoratie, het seizoen, het klimaat en de beglazing. Naast de raamdecoratie zijn ramen met meerlaagse beglazing effectief in het verbeteren van de thermische prestaties van ramen en het verminderen van zonnewarmtewinst, kortom duurzaam wonen begint bij de ramen.
Belangrijkste voordelen van isolerende raamdecoratie:
– Comfort in huis door stabielere temperatuur
– Controle over de hoeveelheid daglicht en verblinding
– Energiebesparingen
– Verminder koude tocht in de buurt van ramen
– Zorgt voor privacy
– Verminder het warmteverlies
– Verminder ongewenste warmte door zonlicht dat door de ramen komt
Werking van raamdecoratie en tips
De meeste raambekleding is bedienbaar, en toch blijft een groot deel van de raamdecoratie in woningen elke dag in dezelfde positie. Onze tip is om dit niet te doen! Juist door actiever gebruik te maken van de raamdecoratie, kun je deze optimaal benutten. Kortom: wees strategisch over welke bedekking je gedurende de dag wil hebben.
Als het winter is en de kans groot is dat het zonnig is, open dan ’s ochtends de raamdecoratie zodat de zon je huis de hele dag door kan verwarmen, vooral de ramen die direct zonlicht ontvangen. In de zomer wil je juist de raamdecoratie gesloten houden om warmtewinst te verminderen. Open voor natuurlijk licht in huis de raamdecoratie die geen direct zonlicht krijgt.
Veel bedrijven bieden raambekleding met geautomatiseerde opties, waardoor ze gemakkelijker te bedienen zijn, vooral als ze zich op moeilijk bereikbare plaatsen bevinden, zoals boven. Ze kunnen ook geoptimaliseerde energieprestaties bieden.
Duette shades
Duette shades zijn gemaakt van geplooide materialen die zijn ontworpen om op te kunnen vouwen, accordeon achtig, waarbij je kunt kiezen om deze aan de boven- of onderkant te laten sluiten. Geïsoleerde shades bevatten een of meer luchtlagen in een honingraat vormige doorsnede. Deze shades kunnen een goede keuze zijn als je op zoek bent naar aanzienlijke energiebesparingen door raamdecoratie, maar ook naar comfort en een hoge mate van privacy.
Cellulaire zonweringen die op zijsporen werken, zijn het meest effectief bij het verhogen de isolatiewaarde van ramen, en degenen die zowel van boven als van onderen openen, stellen gebruikers in staat om het daglicht dat het huis binnenkomt het meest effectief te regelen.
Sommige cellulaire raamdecoratie heeft de optie van automatisering, waardoor deze geprogrammeerd kunnen worden geopend en gesloten. Je kan dit per seizoen aanpassen en het zo optimaliseren om de verwarmings- en koelbelasting te verminderen en tegelijkertijd het natuurlijke licht binnen te laten en het wooncomfort te maximaliseren.
Rolgordijnen
Rolgordijnen zijn vaak de goedkoopste vorm van raamdecoratie en kunnen omhoog of omlaag worden gedaan met een rolbeugel of koord. Zij passen meestal in het raamkozijn, waardoor ze ook isolerend werken en ze zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen en kleuren. Zwaardere stoffen bieden meestal iets betere thermische prestaties, daarnaast zijn ze erg effectief voor je privacy, verduistering van de kamer en het blokkeren van zonlicht.