Steeds meer duurzaam straatmeubilair
De term ‘duurzaamheid’ wordt steeds belangrijker in onze samenleving en we zien de term dan ook in alle facetten van die samenleving opduiken. Zo ook bij het produceren van straatmeubilair. Dit meubilair, denk daarbij aan bankjes, verkeersborden, etc, staat constant onder invloed van de elementen en moet dus tegen een stootje kunnen.
Doordat het straatmeubilair onderhevig is aan de elementen moet er goed worden nagedacht over het gebruik van de materialen. Je wil namelijk dat dit meubilair zo onderhoudsvrij mogelijk is.
Je zult als eerste aan de openbare ruimtes zoals parken en straten denken bij het woord straatmeubilair en dus aanschaf vanuit overheidswege, maar ook campings, sportverenigingen, mensen met grote tuinen, etc. hebben behoeften aan dergelijk straatmeubilair.
Ook zien we dat ‘gewone’ particulieren steeds vaker op zoek gaan naar duurzaam straatmeubilair. Zo zien we een groei bij het aantal kunststof terrassen dat wordt gebouwd in de Nederlandse tuinen. Die terrassen worden gelegd met kunststof terrasplanken, die eigenlijk zijn ontstaan in de openbare ruimte.
En dan zijn er natuurlijk ook nog de palen en planken. Ben je bijvoorbeeld van plan om een stal wand te bekleden, of een stapmolen te maken, dan zijn er mes- en groef planken op de markt te verkrijgen. Ze worden ook wel gebruikt voor de inrichting en de stevigheid voor en bij paardenstallen. Denk bijvoorbeeld aan de boxen die bestaan uit een (stalen) frame met daartussen mes en groef planken.
Straatmeubilair in de openbare ruimte
Vooral de overheid investeert de laatste jaren steeds meer in de aanschaf van duurzaam materiaal. De overheid -en dan vooral de lokale overheden- hebben de verantwoordelijkheid om de openbare ruimte in te richten. Voor overheden is het prettig om duurzaam onderhoudsvriendelijk materiaal te gebruiken in de openbare ruimte.
Bij duurzame materialen in de openbare ruimte moet men vooral denken aan anti-parkeerpalen, informatieborden of bankjes. Maar de mogelijkheden hiervoor zijn veel en veel breder. Straatmeubilair is veelal gemaakt van gerecycled kunststof materiaal. Het gaat hier vaak om HDPE en LDPE materialen. Dit is in de massa gekleurd. Het materiaal dat wordt geproduceerd is weer recyclebaar.
Bovendien wordt tijdens het productieproces gebruik gemaakt van groene stroom en koelwater wordt hergebruikt. Het afval dat na productie overblijft wordt vervolgens teruggebracht in de keten en opnieuw verwerkt. Goed om te benadrukken dat het materiaal niet wordt geïmpregneerd. Er komen daarom ook geen giftige stoffen vrij voor de omgeving. We kunnen dus met gemak zeggen dat het gehele proces, van begin tot eind, zeer milieuvriendelijk is.