Strobalenbouw: een vergeten bouwmateriaal dat ecologisch een enorm verschil kan maken
Strobalenhuizen zijn eerder een uitzondering. Er wordt vaak (verkeerdelijk) aangenomen dat dit materiaal niet sterk genoeg, onveilig en zelfs ongezond is. Niets is echter minder waar. Strobalenbouw is een zeer praktische en veilige keuze. Vanuit ecologisch standpunt zijn ze zelfs interessanter dan bekende hernieuwbare en duurzame materialen. We gaan daarom even dieper in op strobalenbouw en we leggen je graag uit welke voordelen een strobalenwoning met zich meebrengt.
De geschiedenis van strobalenhuizen
Stro bestaat uit droge stengels van gewassen zoals rogge, tarwe, rijst, vlas of gerst. Voor woningbouw heeft men stabiele strobalen nodig. Hiervoor rekent men vooral op rogge-, spelt- of tarwestro.
Strobalen zijn een eeuwenoud bouwmateriaal. Oorspronkelijk werden strobalen ingezet als toeslagstof in de leembouw. De eerste strobalenhuizen zijn eind 19e eeuw in Nebraska gebouwd. In de Nebraska Sandhills was er namelijk geen steen of hout terug te vinden. De kolonisten gebruikten daarom strobalen, wat eigenlijk een afvalproduct was, als bouwblokken. In de eerste woningen hadden de strobalen zowel een dragende als een isolerende functie. Dit veroorzaakte echter vaak problemen tijdens de constructie en bracht heel wat beperkingen met zich mee.
Strobalen in combinatie met een houtskelet
De eerste strobalenwoningen, waarbij het stro een dragende functie heeft, bestonden slechts uit één verdieping. Verder was het oppervlakte van ramen en deuren erg beperkt en moest het stro gedurende het hele bouwproces droog blijven. Om deze problemen te ontwijken, heeft men aan de eerste strobalenhuizen in onze regio’s een structureel houtskelet toegevoegd. De houtskeletconstructie neemt de dragende functie over, terwijl de strobalen als isolerend materiaal gebruikt worden. Tegenwoordig merk je bij strobalenhuizen trouwens niet dat de muren van stro zijn. De hele woning wordt aan de binnen- en de buitenkant volledig bepleisterd. Op deze manier ziet het huis er modern uit, maar behoudt de woning toch de natuurlijke en warme uitstraling van de strobalen.
Voordelen van de bouw met strobalen
– Stro is 100% biologisch materiaal
– Stro vind je overal. Er is zo goed als geen transport nodig, iets wat de ecologische voetafdruk van dit materiaal erg positief beïnvloedt
– Strobalen werken isolerend en zijn energiezuinig
– Strobalen zijn brandveilig
– Een strobalenhuis is goedkoper dan een woning van de bekendere materialen
– Stro zorgt voor een aangename leefomgeving door de luchtvochtigheid te regelen en eventuele nare geuren te verwijderen
– Strobalenbouw is erg eenvoudig, ideaal voor zelfbouw
– Een strobalenhuis brengt een enorm gezellige en warme sfeer met zich mee
Strobalenbouw; een ecologische en klimaatvriendelijke keuze
Eén van de belangrijkste redenen waarom er voor strobalenbouw gekozen wordt, is het ecologische karakter van dit materiaal. Stro is namelijk een volledig natuurlijk bouwmateriaal dat in onze regio’s meer dan voldoende beschikbaar is. Zowel de productie als het transport van het materiaal verbruiken bovendien weinig energie, iets wat je ook meteen een laag kostenplaatje oplevert.
Stromuren worden luchtdicht bepleisterd, waardoor ze uitstekend isoleren. Een strobalenhuis blijft dan ook lekker fris in de zomer, terwijl de woning in de winter dan weer een warm en gezellig karakter krijgt. Het isolerend effect wordt verder versterkt door de thermische massa die de pleisterlagen afgeven. Omwille van het natuurlijke en isolerende karakter van stro wordt de bouw met strobalen wel eens als de meest ecologische en duurzame manier van bouwen beschouwd.
Zijn strobalenhuizen stevig genoeg?
Strobalen zien er niet sterk uit. Zeker vergeleken met het stevige en robuuste karakter van beton lijkt een strobalengebouw niet zo standvast. Je mag echter niet vergeten dat het houtskelet de woning draagt. De strobalen worden voornamelijk gebruikt als isolatie en gevelafsluiting. Bovendien wordt het stro extra gefixeerd en bepleisterd, zodat er een sterke en stevig geheel gecreëerd wordt. Hou er wel rekening mee dat je speciale hulpstukken moet gebruiken om zware voorwerpen aan een stromuur op te hangen. Denk hierbij aan houten stijlen of stroschroefpluggen. Op deze manier kan zelfs de grootste keukenkast zonder problemen aan een strobalenmuur bevestigd worden.
Strobalenbouw: ideaal voor de doe-het-zelvers
Strobalen zijn ontzettend praktisch bouwmateriaal. Stro is eenvoudig te plaatsen en je kan een groot deel van het werk dan ook samen met je vrienden, familie en zelfs je kinderen uitvoeren. Je hoeft de constructie niet uit te besteden en je drukt de kosten op deze manier dan ook aanzienlijk. Verder gaat een strobalenwoning ontzettend lang mee. Een goed opgebouwd en correct onderhouden strobalenhuis gaat zeker even lang mee als een bakstenen huis. Tenslotte kan je met strobalen alle kanten uit. Het materiaal is erg veelzijdig en kan met alle woonstijlen gecombineerd worden.
Een bouw met strobalen is een brandveilige omgeving
Aan de brandveiligheid van de strobalen wordt wel eens getwijfeld. De balen zijn echter enorm vast geperst, waardoor er geen zuurstof bij kan. Bij een brand kan het losse stro aan de buitenkant vuur vatten. Eens de buitenkant verkoold is, zal de brand echter vanzelf uitdoven.
Tijdens de constructie van een strobalenwoning wordt de binnen- en de buitenkant van de muren bovendien grondig bepleisterd. Recente studies hebben uitgewezen dat de strobalenwanden zo’n 90 minuten brandwerend zijn, een voortreffelijk resultaat! Strobalenbouw voldoet aan alle vooropgestelde richtlijnen wat betreft de brandveiligheid en je kan er dan ook zonder problemen een volledige brandverzekering voor een strobalen huis afsluiten.