Tips voor het aanleggen van een duurzame stadstuin
Het klimaat in Nederland is duidelijk aan het veranderen. We hebben tegenwoordig heftige regenval én lange periodes met droog en warm weer. Particuliere tuinen kunnen belangrijk zijn in het terugdringen van de wateroverlast en de hittestress waarmee de steden kampen. Hieronder vertellen we je hoe je met jouw (stads)tuin daar wat aan kunt doen.
Vele kleine duurzame tuinen maken een verschil
De meeste steden in Nederland zijn niet ingericht op tropische temperaturen als gevolg van de klimaat stijging. Tijd voor verandering dus. Ondanks het feit dat een groene tuin geen rigoureuze verandering in het klimaat teweeg zal brengen, kunnen vele kleine tuinen wel degelijk effect hebben. In een duurzame tuin kunnen planten en dieren zich op een goede manier in harmonie samenvoegen en een rijke biodiversiteit vormen.
Een tegeltuin houdt de stad warm
Veel mensen in Nederland hebben een zogenaamde tegeltuin. Dit type tuin tuinen heeft minder onderhoud nodig dan een groene tuin. We krijgen echter steeds meer met hoge temperaturen te maken en betegeling houdt warmte langer vast dan planten. Met een tegeltuin in plaats van een plantentuin draag je dus bij aan de opwarming van je stad.
Planten zorgen voor koeling
Planten nemen juist de uitstoot op uit de lucht en produceren schone lucht. Daarnaast nemen planten hitte beter op en wordt deze warmte gelijkmatig afgegeven. Door meer groen in de steden te introduceren, zal er meer zuurstof in de lucht komen en zal de warmte beter gereguleerd worden.
Ook de biodiversiteit verdwijnt door de zogenaamde tegeltuinen. Zij zorgen namelijk dat er geen begroeiing is, waardoor er minder insecten kunnen leven, en er dus minder voedsel is voor bijvoorbeeld vogels. Dit heeft allemaal invloed op de biodiversiteit.
Meer neerslag in Nederland
We hebben ook te maken met meer neerslag in Nederland. Door een tuin vol tegels te leggen kan het water minder goed door de bodem worden opgenomen. Het water stroomt direct naar de riolering, die daardoor overbelast kan worden. Met beplanting in je tuin wordt een groot gedeelte van het regenwater opgevangen. Planten nemen veel water op en zorgen voor een vertraagde afvoer naar de bodem en het riool.
De overheid begint zich actief in te zetten voor duurzame tuinen
Ook de overheid ziet de voordelen van meer groen in de stad in en probeert dit te promoten. Bijvoorbeeld door middel van een beloningssysteem, zoals het verlagen van de rioolheffing voor bewoners die tegels verwijderen. Ook kun je in veel steden subsidies krijgen als je braakliggende stukjes grond in jouw wijk gaat beplanten.
Het is dus verstandig om ook over jouw tuin na te denken. Kom je tot de conclusie dat die ook wel wat duurzamer kan worden? Dan wordt het tijd om een tuinplan te maken. Hierdoor krijg je een goed overzicht en inzicht of je wensen uitvoerbaar zijn. Een goede voorbereiding is van belang, wil je achteraf niet met dorre planten zitten. Of schaduw krijgen waar je juist een ‘zonnehoekje’ had bedacht.
Een duurzame groene tuin hoeft niet per se veel werk te zijn
Een duurzame tuin vergt vaak ook helemaal niet zoveel werk als mensen denken. Zo kun je, om onkruid tegen te gaan, zogenaamde bodembedekkers planten. Dit zijn planten die horizontaal groeien. Zij bedekken de aarde zodanig dat onkruid weinig ruimte heeft om door de komen. Dit betekent een betere bescherming van je planten en minder onderhoud. Ook hoef je minder tot geen pesticiden te gebruiken; de planten doen het werk voor je! Voorbeelden van kleurrijke inheemse bodembedekkers zijn: zenegroen, de bosaardbei, de rolklaver en de kleine maagdenpalm.
Een compost plek in je tuin
Het creëren van een compost plek is erg belangrijk in een duurzame tuin. Dit kan met een speciale compostbak of door het maken van een eigen compostbult. Met een compost plek in je tuin bespaar je niet alleen op afvalkosten, maar ook op bemesting. De composthoop zorgt voor verschillende schimmels en bacteriën. Deze genereren een gezonde bodem grond. Zelfs met je eigen etensresten kun je je composthoop en daarmee je tuin rijkelijk voeden. Lees je wel goed in om te weten welke etensresten je aan de composthoop kunt toevoegen. Kattenbakvulling, brood, gekookte etensresten en kaas trekken bijvoorbeeld ratten aan.
Verandering in diversiteit
Als je meer groen in je tuin hebt, zul je al snel een verandering in biodiversiteit zien. Een bloementuin trekt bijvoorbeeld meer bijen, maar ook vlinders en andere insecten aan. Wanneer je een tuin hebt die rijk is aan insecten trekt dit weer andere dieren, zoals vogels en egels, aan. Hierdoor zal de tuin steeds meer gaan leven. Een goede bodembedekking is erg belangrijk voor insecten. Het biedt beschutting en is een bron van voedsel.
Het zaaien en planten van een bloemrijke flora, zoals boskamperfoelie en vingerhoedskruid, biedt bijen en insecten, zoals vlinders, een optimale biotoop.
Nuttige insecten kan je ook aantrekken door het plaatsen van een insectenhotel.