nog duurzamer leven
Duurzaam leven Eleni  

Vandaag nog duurzamer leven? Zo doe je dat!

Ooit gehoord van je ecologische voetafdruk? Kort gezegd is dat de impact die jij maakt op het milieu met jouw leefstijl. Wanneer we deze allemaal minstens een beetje verkleinen, maken we alle goede stappen om het broeikaseffect een halt toe te roepen. Vanaf vandaag nog jouw steentje bijdragen? Lees dan snel verder om te leren welke simpele tips je kan toepassen!

Een kleinere CO2 uitstoot is essentieel om het broeikaseffect te stoppen. Deze CO2 maakt namelijk de ozonlaag kapot en dit zorgt ervoor dat de aarde minder beschermd is tegen de zon. Wanneer we dit proces stoppen, voorkomen we dat de aarde opwarmt en bijvoorbeeld ijskappen smelten. Dit heeft namelijk grote gevolgen voor de mensheid en dat willen we natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk dat we allemaal ons best doen om onze CO2 uitstoot te beperken. Begin vandaag nog met deze tips!

Wees bewust van wat je koopt

We leven in een consumptiemaatschappij en dat betekent dat we vaak en veel nieuwe spullen kopen. Misschien lijkt het onschuldig, maar bij de productie van deze spullen ontstaat veel CO2 uitstoot. Denk daarom goed of je een aankoop wel echt nodig hebt. Is het een hebbedingetje dat uiteindelijk toch in de kast verdwijnt? Laat het dan zitten! Wil je iets vervanger wat kapot is gegaan? Kijk dan liever eerst of je het kan laten repareren. Nieuwe spullen kopen werkt verslavend, waardoor je steeds een gat wil blijven vullen door iets nieuws aan te schaffen. Als je dit patroon doorbreekt, zul je al snel merken dat je er ook helemaal geen behoefte meer aan hebt! 

Eet vaker vegetarisch

Ook het produceren van vlees heeft een enorme impact op het milieu. Vlees is namelijk verantwoordelijk voor zo’n 40% van de broeikasgassen die vrijkomen bij het produceren van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Laat daarom liever je stukje vlees staan. Als je dit moeilijk vindt, hoef je niet gelijk vegetariër te worden. Als we allemaal een paar dagen per week geen vlees eten, komen we al een heel eind!

Voorkom voedselverspilling

De gemiddelde Nederlander gooit een hoop eetbaar voedsel weg. Waarschijnlijk is dit het resultaat van onze welvaart. Wanneer een product er niet meer op en top uitziet of de THT-datum is verstreken, zijn we al gauw geneigd om het weg te gooien. Toch is dit echt niet nodig. Snijd minder frisse stukjes weg en eet de rest gewoon op. Ook heeft de voedingswijzer van het Voedingscentrum handige tips om te zien of een product nog eetbaar is. De THT-datum betekent namelijk niet de uiterste datum dat een product gegeten kan worden. Het is slechts de uiterste datum dat een product in de supermarkt verkocht mag worden. Gebruik daarom altijd je zintuigen als je wil weten of iets nog eetbaar is! Een belangrijke tip is simpelweg minder voedsel in huis halen, dan is de kans ook kleiner dat je het uiteindelijk weg moet gooien!

Vlieg niet of minder 

Vliegtuigen zo verantwoordelijk voor enorm veel CO2 uitstoot. Tegenwoordig zijn vliegticket niet meer zo duur en vinden we het steeds normaler op een paar keer per jaar het vliegtuig te pakken voor een leuk reisje. Hoewel dit hartstikke tof is voor je bucketlist, is het minder tof voor Moeder Aarde. Vlieg daarom niet of zo min mogelijk. Dat betekent overigens niet dat je nooit meer op vakantie kan. Er zijn namelijk genoeg manieren om duurzamer te reizen, zoals met de trein of boot. Even op en neer met het vliegtuig naar Italië voor een weekendje weg? Dat liever niet meer.

Laat de auto staan of ga vaker carpoolen

Nederland is een fietsland en toch gaan veel mensen nog elke dag met hun auto naar werk of de supermarkt. Probeer dit zo min mogelijk te doen en je zal een hoop CO2 uitstoot besparen. Pak liever de fiets, benenwagen of het openbaar vervoer naar jouw bestemming. Als dit echt niet mogelijk is of je dit een te grote verandering vindt, zou je ook nog kunnen kiezen om te gaan carpoolen. Spreek bijvoorbeeld met je collega af dat jullie om de dag naar werk rijden en elkaar ophalen. Zo is er al weer één auto van de weg!

Shop tweedehands en kies voor duurzame kleding

Veel kledingwinkels brengen elke twee weken een nieuwe collectie uit om jou maar het gevoel te geven dat je alweer achter de feiten aan loopt. Dit resulteert erin dat veel mensen een heleboel kleding kopen die ze uiteindelijk niet vaak dragen. Dat is hartstikke zonde, want kleding produceren heeft een grote impact op het milieu. Wees dus heel bewust van de kleding die je aanschaft. Natuurlijk mag je best een goed gevulde kledingkast hebben, maar kies dan voor duurzame spullen die lang meegaan en niet te trendgevoelig zijn. Zo voorkom je dat je elke twee weken weer met shoptassen uit je favoriete fast fashion-keten komt gewandeld. Je kan er natuurlijk ook nog voor kiezen om tweedehands kleding te shoppen. Dit is een stuk duurzamer en net zo leuk! Vergeet vooral niet om ook jouw eigen kleding te verkopen, zodat je iemand blij kan maken met iets wat jij niet meer draagt. 

Als je deze tips toepast, maak je al grote stappen om jouw ecologische voetafdruk te verminderen. Begin klein, verander de wereld!