Welke regels gelden er voor het bouwen van een mantelzorgwoning?
Steeds meer mensen kiezen voor de plaatsing van een mantelzorgwoning. Deze manier van wonen is ontzettend praktisch, omdat de vaak modulaire woning gewoon in de tuin van een bestaand huis kan worden gebouwd. In sommige gevallen worden zorgwoningen gerealiseerd in een aanbouw aan de hoofdwoning. Natuurlijk gelden hierbij altijd verschillende regels. Overweeg je zelf een mantelzorgwoning te bouwen? Dan is het belangrijk om je hier eerst even in te verdiepen. Overigens is dit type woningen niet alleen heel handig, maar ook nog eens zeer betaalbaar. Bovendien kunnen mantelzorgwoningen naar keuze worden bewoond door de personen die de mantelzorg ontvangen of juist door de mensen die de mantelzorg verzorgen.
Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een zorgwoning?
Voor veel zaken heb je in Nederland een vergunning nodig. Denk bijvoorbeeld aan het omzagen van een boom, het plaatsen van een dakkapel of het creëren van een aanbouw. De benodigde omgevingsvergunning kun je dan bij je gemeente aanvragen. Voor het bouwen van een zorgwoning heb je niet altijd een vergunning nodig. Dit verschilt per gemeente en dus doe je er goed aan om dit even bij jouw eigen gemeente te checken. In veel gevallen vind je de benodigde informatie gewoon op de website van je gemeente. Woon je in een monumentaal pand of in een beschermd stadsgezicht? Dan heb je vrijwel altijd een omgevingsvergunning nodig.
Belangrijkste regels bij het plaatsen van mantelzorgwoningen
Bij het plaatsen van een mantelzorgwoning gelden er diverse regels. Zo mag de woning alleen vergunningvrij worden geplaatst op het achtererf van een bestaand huis. Daarnaast mogen mantelzorgwoningen maximaal 100 vierkante meter groot zijn. Is de mantelzorg niet meer nodig? Dan mag de mantelzorgwoning niet meer als zodanig worden gebruikt. Dit houdt in dat zelfs de badkamer en keuken uit het pand moeten worden verwijderd. Tijdens de duur van de mantelzorg mag de zorgwoning door slechts één huishouden worden bewoond. Dit huishouden mag uit maximaal twee personen bestaan. Verder zijn er nog een aantal specifieke regels omtrent de hoogte van het gebouw. Als de mantelzorgwoning op minder dan vier meter afstand van de hoofdwoning staat, mag de zorgwoning maximaal vijf meter hoog zijn. Daarnaast mag hij niet boven de hoofdwoning uitkomen. Staat de zorgwoning op meer dan vier meter afstand van de hoofdwoning? Dan mag het dak niet hoger dan drie meter zijn. Ook is het belangrijk om je te realiseren dat bij een mantelzorgwoning alleen de begane grond als leefruimte mag worden ingezet. Een eventuele vliering of zolder mag dan enkel als opslagruimte worden gebruikt. Het is dus niet toegestaan om hier een extra slaapkamer te realiseren.