Zelf een kippenhok maken in een paar eenvoudige stappen
Ben je van plan om er een paar aan te schaffen? Dan mag een stevig kippenhok in de tuin natuurlijk niet ontbreken. Voor je richting de winkel snelt om er eentje te bestellen is het misschien geen verkeerd idee zelf de handen uit de mouwen te steken. Een kippenhok zelf maken? Het kan een behoorlijke klus zijn, maar is voor een hobbyist heus niet zo moeilijk als het lijkt.
Bepaal de afmetingen
Het spreekt voor zich dat je een groter kippenhok nodig hebt voor 20 kippen dan voor 5 kippen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is dan ook hoe groot het hok uiteindelijk moet worden. Moeten de kippen vlot kunnen rondbewegen? Is het uitsluitend bedoeld als slaapplek? Heb je 2 kippen of 10? Als stelregel kun je ervan uitgaan dat je per kip vlot 0,5 vierkante meter ruimte dient te voorzien.
De bouwtekening en het materiaal
Er zijn online tal van bouwtekeningen terug te vinden die een goede basis vormen voor jouw werkzaamheden. Begin je toch liever zelf van nul? Dan zijn er aantal zaken om rekening mee te houden. We zetten de belangrijkste punten even op een rijtje.
- Voldoende beschutting bij stormweer
- Een volledige afsluiting van het kippenhok zodat ze niet ontsnappen en ook vossen geen kans krijgen
- Plaats de ingang van het nachthok hoog genoeg om roofdieren te ontmoedigen
- Monteer een zitstok
- Voorzie voldoende leghoeken
- Vergeet een vlotte toegang voor jezelf niet om bijvoorbeeld de eieren te pakken
- Haal het juiste materiaal in huis
Wat dat materiaal betreft kan je kiezen voor gewoon hout, maar ook voor anti slip betonplex. Deze tweede optie is een tikje duurder, maar je hoeft het niet meer te schilderen en het is bovendien waterdicht en van een hogere kwaliteit. Online hout kopen kan of je gaat het gewoon in de bouwmarkt halen. In beide gevallen kan je meestal gratis op maat laten zagen. Vergeet daarbij niet de nodige schroeven, metalen hoekjes en meer van dat in huis te halen.
De montage
Bouw je een nachtverblijf? Begin dan met de bodem van het nachthok en begin daarna pas aan de ren zelf. Kies je voor gewoon hout? Dan is er nog een behandeling nodig zodat het de weerselementen de baas kan. Met een beits of buitenlak is dat een fluitje van een cent. Wil je een hok in meerdere kleuren? Dan verf je bij voorkeur alle onderdelen nog voor het monteren. Niet alleen schildert dat veel eenvoudiger, maar bovendien ziet het er ook beter uit.