Tuinieren Zelfvoorzienend Marco  

Zelf je eigen kruidentuin maken

Waarom een eigen kruidentuin aanleggen?

Als je van koken houdt dan hou je ook van kruiden. Kruiden zorgen ervoor dat je de maaltijden op smaak kunt maken zonder al te veel zout te gebruiken. Kruiden zijn gezond en als je zelf een kruidentuintje begint, dan kun je van elke maaltijd een culinaire dis maken. Zelf kruiden kweken zorgt ervoor dat je weer een stukje duurzamer bezig bent en gebruik maakt van je eigen lapje grond en energie. Een kruidentuin aanleggen is niet moeilijk, maar vereist wel een aantal vaardigheden. Ga je binnenkort een kruidentuin maken dan zijn onderstaande wijsheden en tips misschien welkom.

Kruiden planten

Ga bij jezelf te rade welke kruiden op jou maaltijden van toepassing kunnen zijn. Het is zinloos om kruiden te kweken die je nooit gebruikt. Of je moet van plan zijn te gaan experimenteren met koken..

Kruidentuin maken? Zorg voor zon

De meeste kruiden die we in de keuken gebruiken komen rond het Middellandse Zeegebied vandaan. Zet deze kruiden in de volle zon. Verbena, Stevia en Basilicum houden van zon maar hebben wel regelmatig water nodig. Zet Peterselie en kervel liever op een plekje wat ook af en toe schaduw heeft. De aanleg van een kruidentuintje kan dus gedeeltelijk in de halfschaduw.

kruidentuin maken

Kruiden planten uit de kas

Planten die in de kas zijn gekweekt verdienen de voorkeur. De planten die je in de supermarkt tegenkomt zijn meer geschikt voor de vensterbank. Hoewel bieslook, wanneer je dit voorzichtig uit elkaar trekt, prima aan kan slaan in de tuin.

Zaaien van je eigen kruiden planten verdient de voorkeur. Het is goedkoop en je kunt, wanneer het er te veel worden, misschien weggeven aan een medetuinier. Vraag rond in je vrienden en kennissenkring wie een kruidentuintje heeft en wissel kruidenplantjes uit met elkaar.

Winterhard

Veel kruiden zijn winterhard. De kruiden die een zacht steeltje hebben zijn dit over het algemeen niet. Een aantal kruiden gaan in de loop van de tijd verhouten. Deze planten kunnen met een gerust hart buiten blijven tijdens vorst. Lavendel,tijm en rozemarijn zijn winterharde planten waar je jaren plezier van kunt hebben.

Bemesting van kruiden

Een kruidentuin maken vereist de juiste grondsoort. Een vette klei kan al genoeg zijn om de planten van voedsel te voorzien. Niet elke kruidenplant zal echter gedijen op kleigrond. Planten die geschikt zijn voor lichte zandgrond, hebben in principe minder voedingsstoffen nodig. Niet veel-eisende, mediterrane planten zullen in deze grond gedijen. Een aantal van dit soort planten zijn;

  • Kamille en tijm
  • Dragon en bernagie
  • Marjolein en koriander
  • Teunisbloem en lavendel

Woon je op de zanderige Veluwe, dan zullen bovenstaande planten het uitstekend in jou kruidentuin doen.
Woon je in poldergebied waar de grondsoort kleiachtig is, dan zijn de volgende planten bijzonder goed voor jou tuintje.

  • Citroenmelisse, munt en peterselie
  • Kervel, zuring en valeriaan
  • Vrouwenmantel

Natuurlijk kun je, wanneer je op kleigrond woont, de aarde vermengen met zanderige grond zodat de planten die geschikt zijn voor deze soort aarde, goed aanslaan.