Zero-waste lifestyle: Wat is het? Lees hier alles wat je erover moet weten
Tegenwoordig leven we in een consumptiemaatschappij. Veel producten die je koopt zijn bedoeld voor eenmalig of kort gebruik, om het daarna weg te gooien en weer een nieuw product te kopen. Een ander kenmerk van de consumptiemaatschappij is het vele gebruik van onnodig verpakkingsmateriaal. Je wordt soms echt gek van al dat plastic dat overal omheen zit. Je kunt daarom ook kiezen om zo min mogelijk met deze wegwerpmaatschappij mee te doen en te kiezen voor een duurzaam en zero-waste lifestyle. Hierbij dan ook enkele tips om duurzaam te consumeren.
Wat is zero-waste lifestyle?
De naam zegt het eigenlijk al in het Engels; geen verspilling. In het geheel geen verspilling zal in deze maatschappij lastig worden, maar je kunt er wel alles aan doen om aan zo min mogelijk verspilling te doen. Bij een zero-waste lifestyle gelden de vijf R’s, namelijk refuse, reduce, reuse, recycle en rot, oftewel weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren. Als je deze lifestyle gewend bent,dan moet het mogelijk zijn om niet meer over te houden dan wat schillen van groenten en fruit.
Stop zoveel mogelijk met verpakkingsmaterialen
Misschien dat je zelf wel goede voornemens hebt om zo weinig mogelijk gebruik te maken van verpakkingsmaterialen, maar dit kan nog best lastig zijn. Een eenvoudige komkommer in de supermarkt zit vaak al verpakt in een stuk plastic. Je moet dus creatief zijn en goed nadenken waar jij al je voedsel vandaan haalt. Bereid je daar op voor door bakjes en papieren of linnen zakken voor aan te schaffen. Bij de bakker kun je rustig een brood bestellen zonder dat deze in een plastic zak wordt gestopt. In plaats daarvan neem je je eigen papieren broodzak mee. Koop je biologische groenten, dan is kun je relatief goed zonder verpakkingsmateriaal. Neem daarvoor je eigen bakjes of zakjes mee om te vullen.
Voorkom voedselverspilling
Een van de belangrijkste tips om duurzaam te consumeren is om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. Wist je dat er gemiddeld zo’n 40 kilogram per persoon aan voedsel en voedselresten wordt weggegooid? Probeer zoveel mogelijk voedsel te hergebruiken, want uit luxe doen wij dit vaak niet. Voorkom voedselverspilling ook door afval goed te scheiden. Goed scheiden helpt om te voorkomen dat voedselresten met overige huishoudelijk afval de verbrandingsoven ingaat, Veel beter is het om een compostbak in de tuin te zetten, zodat je je etensresten voor de tuin kunt gebruiken.
Zelf voedsel maken
Een duurzaam en zero-waste lifestyle houdt ook in zoveel mogelijk zelf voedsel maken. Veel voedsel dat is ingeblikt of geseald kunnen best zelf gemaakt worden met verse producten waar geen verpakking omheen zit. Wanneer je dit doet, verbruik je nagenoeg geen verpakking meer en ben je ecologisch verantwoord bezig.