Zo verhoog jij het energielabel van je huis
Sinds enkele jaren is het verplicht om een energielabel aan je huis te geven bij verkoop. Dit energielabel staat voor hoe zuinig jouw huis is in energieverbruik. Dit kan je een beetje vergelijken met de energielabels op wasmachines, drogers, koelkasten en vriezers. De G-klasse is het slechtst en je huis is het zuinigst als het over een A-label beschikt. Het kan voor potentiele kopers een afknapper zijn als jouw huis niet zo milieubewust en zuinig is als ze dachten. Heb jij zelf jouw droomhuis gekocht, maar kan het energielabel wel wat werk gebruiken? Lees dan gauw verder hoe jij dit zelf kan verhogen. Geen zin om onnodige uitgaven te doen? Bekijk dan eens verschillende energieaanbiedingen, zoals die van Nuon. Soms kan een andere energieleverancier al heel veel voor jouw energierekening betekenen.
Feiten over het energielabel in huis
- Ondanks dat het energielabel nu verplicht is op de huismarkt, willen de meeste makelaars hier nog niet echt een prijskaartje aan hangen. Natuurlijk zorgt het wel wat voor waardevermindering, maar dit is zeker te overzien. Je zal deze stapjes dan ook voornamelijk voor jezelf doen.
- Het energielabel is niet waterdicht, hierdoor wordt er veel gediscussieerd over de werking hiervan. Er zijn bijvoorbeeld manieren waarbij je een hoger energielabel ontvangt zonder dat je echt je steentje bijdraagt aan het milieu.
- Het is gelukkig niet erg lastig om een klasse hoger te komen in het energielabel.
- De overheid wilt mensen met een slecht energielabel verplichten om verbeteringen aan te brengen in huis.
Energielabel verbeteren
Het energielabel verbeteren doe jij in eerste plaats voor jezelf. Je zorgt er zo niet alleen voor dat je energierekening een flink stuk omlaag gaat, maar je draagt ook nog eens je steentje bij aan het milieu. Daarnaast kan het ook ongemakken in huis oplossen. Denk aan schimmelvorming door vocht of een koude tocht door het huis. Je maakt jouw huis aangenamer door goede oplossingen te bedenken voor de isolatie. De volgende manieren kan jij gebruiken om stapjes te maken op de treden van het energielabel.
- De meest voor de hand liggende manier om het energielabel te verhogen is door het huis goed te isoleren. Je huis verliest vooral warmte door slechte kozijnen of ramen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om dubbel glas (HR++) of zelfs driedubbelglas te plaatsen. Je moet hierbij wel bedenken dat dit een grote investering in. Het duurt een flinke tijd voor je de aanschafkosten er weer uit zal hebben.
- Als je klaar bent voor een grote investering is het plaatsen van zonnepanelen een goede optie om in een klap energie- en milieubewuster te leven. We weten allemaal dat onze huidige energiebronnen een keer uitgeput raken als we zo doorgaan met leven. Doormiddel van zonnepanelen wek jij 75% van je energie zelf op. Dat voel je in je portemmonee!
- Kies voor een energiebewuste cv-ketel. Praat met specialisten om te bepalen welke cv-ketel het meest geschikt is voor jouw type woning.